Oliebollen

Recept voor de lekkerste oliebollen

Vers gebakken
IngrediŽnten:

  • 400 gr. bloem
  • 150 gr. cakemeel
  • 1 eetlepel kaneel

  • 40 gr. gist
  • 1 eetlepel suiker
  • Ĺ l. melk

  • 3 eieren
  • 25 gr. suiker

  • 5 gr. zout (minder?)
  • olie

    Vulling (optioneel)
  • 50 gr. krenten
  • 50 gr. rozijnen
  • 1 appel

    Voorbereiden:
  • Krenten en rozijnen in lauw water laten wellen
  • Oranje snippers, sukade en appelen snipperen en mengen
  • Gist brokkelen en met een eetlepel suiker en een scheut lauwe melk tot een papje roeren en op een warme plaats 15 minuten afgedekt laten staan

    Deeg bereiden:
  • Bloem, cakemeel en kaneel mengen
  • Eieren eiwit en dooier scheiden
  • Eidooiers met 25 gr. suiker luchtig kloppen
  • Rest van de lauwe melk en het gistpapje toevoegen
  • Bloemmengsel er door mengen
  • Dit beslag 1 uur afgedekt laten rijzen
  • Eiwit stijfkloppen en niet in de koelkast bewaren. (na het uur)
  • Eventueel de vulling door het beslag roeren
  • Het zout er door roeren (niet vergeten)
  • Het eiwit er door roeren.

    Bakken:
  • In de olie op 180-190ļ

    Serveren met poedersuiker